ORSZÁGOS IDEGENNYELVŰ KÖNYVTÁR HANGOSTÉRKÉP

1. emelet


Kétoldali korláttal ellátott, egypihenős, balra forduló lépcsősoron át érkezünk a szintre.
A lépcsőházban, balra-hátra indul a 2. emeletre vivő lépcsősor. Balra tőle van a lift, szemben, 11 órára az Olvasóterem befelé nyíló, kétszárnyú ajtaja. A lépcsőház bal végében nyílik a Kölcsönző ajtaja.

 


Olvasóterem


A hosszú, téglalap alapú Tájékoztató helyiség bal oldali fala mentén számítógépeket találunk, majd a főlépcsőházba vezető, kifelé lendülő lengőajtót.
A helyiség hátsó traktusában van a Folyóirat-olvasó nagy asztallal, körülötte székekkel, a falak mentén polcokkal.
A Tájékoztató jobb oldali fala mentén, belépés után azonnal, egy számítógépet találunk, majd nagy, kétszárnyú ajtó jobbos, felénk nyíló szárnyán át érkezünk az Olvasóterembe. Az Olvasóterem rendkívül zsúfolt, asztalokkal és székekkel sűrűn bebútorozott helyiség, amelyet segítség nélkül ne próbáljunk bejárni.
Az Olvasóterem bejárata mellett elhaladva érkezünk a Tájékoztató hosszanti pultja elé.

Kölcsönző


Ajtaján belépve, közvetlenül a bal oldali fal mentén könyvespolcot észlelünk: itt útikönyveket találunk. Balra kiöblösödik a tér. Bal sarokban újabb polc van, útikönyvekkel, majd a fal mentén négy számítógépes munkaállomás következik. Tovább, előre.
Jobbra, a magyarországi nemzetiségek (Németek, Lengyelek, Románok, Bolgárok, Görögök, Örmények, Ruszinok, Ukránok) irodalma polca áll.
Továbbhaladva, befelé nyitott ablakok jelenthetnek veszélyt!
Újabb kiöblösödést észlelünk balra, itt szintén négy Internetes számítógép található.
A jobb oldali polcon válogatást találunk a Nemzeti kisebbségekről szóló szakirodalomból és a Cigányok, Szlovákok, Szerbek, Horvátok, Szlovének irodalmából. Tovább, előre.
Elágazáshoz érkezünk, megnyíló teret észlelünk szemben és jobbra is. Balra, a galériára vezető, előugró lépcsősor állhatja utunkat.
A szemközti ág, bal oldali fala mentén, a lépcső után következő kiöblösödésben van a fénymásoló helyiségrész.
A jobb oldali fal mentén hármas tagolású könyvespolcsor áll. 1. polc: Holland-, Norvég-, Svéd-, Dán nyelvű irodalom. 2. polc: Finn nyelvű irodalom, Görög nyelvű irodalom. 3. polc: Héber nyelvű irodalom, Kínai nyelvű irodalom, Azerbajdzsáni irodalom, Grúz nyelvű irodalom, Eszperantó nyelvű irodalom.
Ha tovább megyünk ezen az ágon, a helyiség belső terébe jutunk, amely balról-jobbra terül el.
A rövidebb, bal oldali ágban, a belső három falat az Orosz nyelvű könyvek töltik ki. A kis beugró ág közepét nagy asztal és székek foglalják el.
A jobbos ágon, a bal oldali fal mentén hármas tagolású könyvespolcokat találunk, rajtuk az Olasz és Román nyelvű irodalommal. A jobb oldali falon egyes polc áll, rajta: Német nyelvű szépirodalom, Világirodalom Német nyelven, Magyar irodalom Német nyelven.
Szemben, a körasztalon található az akadálymentes számítógép.
Az eddig tárgyalt területet tekintjük az 1. szobának.
Most térjünk be a 2. szobába:
Az információs pult elejénél balra átvágva átjáróba árkezünk, ami a 2. szobába vezet. Innen is elérhetjük az akadálymentes számítógépet, szemben, a túlsó falnál találjuk.
A jobb oldali és a jobb-hátsó falon kapott helyet a Német nyelvű szépirodalom A-Hopp, ill. a bal szélső sorban a Német nyelvű szakirodalom.
A bal oldali és a bal-hátsó falon találjuk a Német nyelvű szépirodalmi könyveket I-W-ig.
A szemközti falon, a katalógusgépet kerülve hármas tagolású polcsor áll, rajta: Spanyol nyelvű szakirodalom, Spanyol nyelvű szépirodalom, egészen a 3. polc felső harmadáig, majd a Világirodalom Spanyol nyelven, a Katalán nyelvű irodalom és a Portugál nyelvű szépirodalom következik.
A következő kis szoba, az információs pult túlsó végénél balra átvágva, az átjárón át érhető el.
A helyiségrész jobb oldali fala mentén, végig könyvespolc-sor húzódik. Az Angol nyelvű szakirodalom kezdődik balról, majd az Angol nyelvű szépirodalmi művek jönnek A-T-ig.
A bal oldali falon, balra-hátra van az Angol szépirodalom T-Z-ig, majd Világirodalom következik Angol nyelven.
A bal oldali falon a Francia nyelvű szakirodalom kapott helyet, majd a Francia nyelvű szépirodalom jön A-R-ig.
Balra fordulva, az elválasztó falon keskeny polcot találunk. Itt van a Francia szépirodalom folytatása R-Z-ig, majd alatta, a Világirodalom Francia nyelven.
A helyiségrész túlsó végében, keresztben asztal áll, székekkel.
A Kölcsönző jobb oldali térfelén, a bal oldali fal mentén, a szemközti és a túlsó oldali, jobbos falán is végig polcok állnak.
A bal oldali falnál előbb a Mesekönyvek polcát találjuk. Az átjáró után különböző nyelvű hangos-könyvek jönnek.
Átjáró mellett elhaladva érkezük az Újdonságok polca elé, majd ülőbútorokat kerülve újabb polcsor elé, rajta: Lengyel nyelvű irodalom, Ukrán nyelvű irodalom, Cseh nyelvű irodalom, Szlovák-, Szerb-, Horvát-, Szlovén-, Bosnyák-, Bolgár nyelvű irodalom, majd Műfordítások jönnek.
A polc után kijárat nyílik a főlépcsőházba.

Nyelvstúdió


A Kölcsönző jobb oldali térfelén keresztülhaladva, a helyiség túlsó végében nyílik a stúdió ajtaja, balra.
Belépve, balra, pár lépésre találjuk az információ asztalát. A falon körben, mindenütt polcok sorakoznak.
Középütt, keresztben, három sorban asztalok vannak, 4-4 székkel.