ORSZÁGOS IDEGENNYELVŰ KÖNYVTÁR HANGOSTÉRKÉP

Áttekintő térkép
Áttekintő térkép

Négyszintes, két lépcsőházas, akadálymentes lifttel ellátott kompakt, jól bejárható épület.
Mivel a Könyvtár belső tere lakások egymásba nyitásával került kialakításra, megmaradt a tagolása és a közlekedő terek szűkössége, ami bejárás szempontjából jól támpontozható egységekre osztja a teret.
A Rendezvénytermet leszámítva, a szintek közötti közlekedést a hátsó lépcsőházon át végezzük.
A hátsó lépcsőház mellett lévő lift is használható, de a térkép nem hivatkozik rá kiindulási pontként egyik szinten sem.
A főlépcsőház csak az 1 emeletig megy fel.
A földszinten található a Ruhatár és a Beiratkozás, a félemeleten a Zeneműtár, az 1. emeleten pedig, az Olvasóterem, a Kölcsönző és a Kölcsönző hátsó traktusából nyíló Nyelvstúdió.
A 2. emeleten az Igazgatóság irodái kaptak helyet.
Az épület közlekedői zsúfoltak, a falkövetés nehezített. A szinte teljes padló- és lépcsőfelületet borító padlószőnyeg-burkolat akadályozza a pásztatechnika használatát.
A megvilágítás egyenetlen, a lépcsőházakban gyér, bevilágítás váltakozik mesterséges felső világítással. Az ajtók-tokok nem minden ajtónál kontrasztosak. A belső terek tükröződés-mentesek.
A lépcsők kevésbé kontrasztos, csúszásgátló felületet kaptak az induló és érkező fokokon.
Akusztikus támpontok nincsenek.
Az épületről készült, magyar-angol nyelvű kontrasztos, sematikus térképet, az átrium előtti helyiség szemközti falán találjuk meg.
A liftajtó mellett, jobbra, mellmagasságban, minden szinten braille tábla tájékoztat az emelet számáról, és az adott szinten elérhető könyvtári szolgáltatásokról.
A helyiségek előtt/felett is nagybetűs, kontrasztos információs tábla található, illetve, a szintek előtti bejáratoknál is találunk sematikus térképeket.
Bár nem hivatkozzuk a liftet, érdemes megemlíteni, hogy teljesen akadálymentes, beszél, gombjai domborodóak és braille-írással ellátottak.
A liftben, szemben, jobbra, bent lévő kezelőpanel három soros, vizszintes elrendezésű. Felső, balról indulva: kísérő, zár. Alsó, balról indulva: vésznyitó, nyit. Két sor között, közbülső, balról indulva: P, F, FE, 1, 2.
A Jaws és Magic programmal telepített számítógépet a hátsó lépcsőházon át érkezve, a Kölcsönzőbe belépve, annak hosszú, keskeny közlekedőjén áthaladva érhetjük el.

A Kölcsönző részlege két térfélre tagolható. A jobb oldali térfélen szabad, széles közlekedő nyílik, jobb oldali felében hosszú információs pulttal.
A bal oldali térfél labirintusszerű - párhuzamos és merőleges helyzetű könyvespolcokból áll.
A Kölcsönző terét kis szobákra bontva járjuk be.

A Zeneműtár helyisége, a szinteltolás következtében alsó és felső helyiségrészre tagolódik: az alsón a könyv- és kottatár, a felsőn a hangzó anyag gyűjtemény kapott helyet.
A könyvespolcokat, az alábbi sorrendben pásztázzuk végig: balról-jobbra, fentről-le.

A Rendezvénytermet a főlépcsőházon át érhetjük el. Bal oldali korláttal ellátott, egypihenős, sötét lépcsősoron át érkezünk előbb a Zeneműtár elé, majd a lépcsősor jobbos fordulatát követve, újabb szakaszon felmenve, a Rendezvényterem ajtajához.