/rolunk

 

 
 
 
 
OIK Instagram >>

 

Nyitvatartás
 
Hétfõ Zárva
Kedd Zárva
Szerda Zárva
Csütörtök Zárva
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
 
 

 

Támop

 

Járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb információk

A járványhelyzetre való tekintettel az Országos Idegennyelvű Könyvtár március 17-étől (keddtől) határozatlan ideig felfüggeszti minden személyesen igénybe vehető nyilvános szolgáltatását.

A zárva tartás idejére késedelmi díjat nem számítunk fel, a lejáró kölcsönzéseket automatikusan meghosszabbítjuk.

Beiratkozásra, lejáró könyvtári tagság meghosszabbítására a szolgáltatások újraindulásakor lesz lehetőség. A lejárati határidőkkel kapcsolatban esetleg automatikusan kiküldött értesítéseket kérjük tekintse tárgytalannak.

További kérdés esetén a kolcsonzo@oik.hu vagy a zenemutar@oik.hu e-mail címeken, illetve hétköznap 10:00 és 16:00 óra között a +36(70)547-2051 telefonszámon érheti el munkatársainkat.

A kényszerű zárva tartás alatt a digitális tartalmakat helyezzük előtérbe.
Kövessék figyelemmel ajánlóinkat a könyvtár blogján, Facebook és Instagram oldalán.
 

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár vezetősége
 


Online tartalmak és adatbázisok

A könyvtár zárva tartásának idejére online elérhető szak- és szépirodalmi forrásokat ajánlunk olvasóinknak.  Az interneten általában szabadon hozzáférhető digitális gyűjtemények mellett, mint a Magyar Elektronikus Könyvtár, a Hungaricana vagy az Europeana, a rendkívüli helyzetre való tekintettel számos kiadó és adatbázis-szolgáltató ad ideiglenesen szabad vagy ingyenes regisztrációhoz kötött hozzáférést online tartalmaihoz.

A Szaktárs adatbázisportálon magyar nyelvű tudományos és szakkönyvek érhetők el a következő kiadóktól:

Az Arcanum Kézikönyvtárban lexikonok, szótárak, helységnévtárak mellett kereshetünk többek közt az 50 magyar költő műveit tartalmazó Verstárban, Jókai, Krúdy, Mikszáth, Shakespeare műveiben vagy a többnyelvű Bibliatékában.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT+) oldalán tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények érhetők el teljes szöveggel.

Az Akadémiai Kiadó saját kiadású folyóiratai teljes szövegű hozzáféréssel, regisztráció vagy külön belépés nélkül érhetők el a kiadó honlapján.

A szotar.net oldalon az egynyelvű szótárcsomagot, mely többek közt A magyar helyesírás szabályai 12. kiadását, az Idegen szavak és kifejezések szótárát, a Magyar értelmező kéziszótárt, valamint a Magyar szinonimaszótárt tartalmazza, regisztráció nélkül használhatják a digitális oktatásban részt vevők. A kétnyelvű szótárakra előfizető intézmények diákjai, használói regisztrációt követően otthonról is hozzáférhetnek a kétnyelvű online szótárakhoz.

Hasonló módon regisztrációhoz kötött a MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) elérése: az egyetemi hallgatók eduID azonosítóval használhatják, vagy oktatási intézményüket megadva regisztrálhatnak az oldalon. 

A Typotex kiadó egyes tankönyvei, szakkönyvei és szépirodalmi publikációi regisztrációt követően ingyenesen tölthetők le az Interkönyv webáruházból.

Az EBSCO felületén az OIK-os olvasójegy vonalkódjának megadásával távolról is elérhetők a következő adatbázisok:

  • Academic Search Complete: teljes szövegű, multidiszciplináris tudományos adatbázis
  • MLA International Bibliography with Full Text: nyelv- és irodalomtudomány
  • Library, Information Science & Technology Abstracts: könyvtártudomány
  • Green File: az ember környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos periodikák és kiadványok

A Project MUSE felületen 50 egyetemi és tudományos kiadó biztosít ingyenes hozzáférést szakkönyveihez és folyóirataihoz a COVID-19 járvány idejére, emellett több mint 2000 Open Access könyv és folyóirat is elérhető.

A JSTOR angol nyelvű, multidiszciplináris, teljes szövegű adatbázis Open Access tartalmakat és egyéni regisztrációval ingyenes letöltési lehetőséget is kínál.

A GALE elsősorban az általános és középiskolai oktatást segítő anyagokat tett szabadon hozzáférhetővé a járvány idejére.

A Directory of Open Access Journals oldalonszabadon hozzáférhető, referált tudományos folyóiratokban kereshetünk, nyílt hozzáférésű szakkönyveket pedig a Directory of Open Access Books kínál.


borito
Agustina Bessa-Luís: A ronda da noite