/rendezveny

 

 

 

 

 

 

 

2012-03-08
18:00

Huszti Kinga nemezes iparművész kiállítás megnyitóján a vendégeket Mender Tiborné, az OIK főigazgatója köszönti.
A kiállítást Schäffer Erzsébet író nyitja meg.
Helyszín: Átrium


A nemezkészítés nem olyan, mint a vegyész munkája: összekeverem és máris kicsapódik, elszíneződik, esetleg robban. Nem. Időt enged az élvezetre. Lassan formálódunk egymás hatására – a gyapjú és én. Új utakra csábítjuk a másikat, végtelen számú útra. Mert mindig új formák és színek vonzásába kerülök. Megunhatatlan játék.

Tíz éve járom a nemez varázslatos világát. 2009 óta tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és az alkotás lett a munkám. Legtöbbször kalapot készítek, mert nagy élvezet számomra, ahogyan egy fejfedő képes felragyogtatni a viselőjében rejlő szépséget, vidámságot, huncutságot. Örömmel figyelem, ahogyan egymásra találnak.
A textil felhasználásával, varrás nélkül készült daraboknál még lenyűgözőbb a tárgy születésének varázslata, ahogyan a gyapjú szálai a textilt át- és átjárva, a szó szoros értelmében magukkal ragadják a másik anyagot saját átalakulásukba. Bár ilyenkor a bába türelmére van szükség, hogy a születő tárgyat világra segítsük.

És végül a figuráimról. Ők legtöbbször kopogtatnak. Majd hol hosszas vajúdás után, hol egészen váratlanul jelennek meg a kezeim között.
Könyvtárban lévén, szeretnék egy csokrot átnyújtani kedves verseimből is, amik kísértek az erdei úton.
Fogadják mindezt szeretettel!

Budapest, 2012. február 10. Huszti Kinga