/rendezveny

 

 

 

 

 

 

 

Hajdú Mónika - "Made in Spain" című fotókiállítása
2011-01-05 - 2011-02-04

A kiállítás 2011. február 4-ig tekinthető meg a könyvtár nyitva tartási idejében.


Megköszönve jelenlétét, rendhagyó utazásra invitálom kiállításommal néhány percben, pár ezer kilométerre.
A cím már jelzi merrefelé kalandozunk. S bár angol kifejezést használtam benne, ami utalhatna kereskedelmi múltamra is, de nyílván, ez itt most átvitt értelmű és elsősorban csak a képek valamint az írások eredetére irányul, azaz, mindegyikük Spanyolországban készült.
Tisztában vagyok azzal, hogy sirályok, tengerek, pálmafák és sorolhatnám, a világ számos országában léteznek, de ezek itt konkrét, autentikus, spanyol helyhez kötött emlékek.
Próbáltam sajátos látásmóddal "kikeverni" egy asszociatív esszenciát, törekedve ezzel a legjellemzőbbre, bár megeshet, kritika ér, hogy pl. ez túl kevés, kimaradt ez meg az. Szerintem azonban, egy országkép ugyanúgy lehet a sok közül találóan kiragadott egyetlen egy kuriózum, mint több ágban nyitni a sajátos felé, melynek vonalát nem kell lezárni, hanem az emberi kíváncsiságnak kínálni folytatását.
Igyekeztem irányt mutatni tipikus kulináris szokásokon keresztül a tenger adta lehetőségekre, a sportszellem által is utalni a jellemzően éltes korra, a vallás és világnézet még mindig meghatározó szerepére, a fiesták szenvedélyére, az etnikák, kultúrák, tradíciók meglétére, melyek maradandóak ugyan, de a korok, a társadalmak új szabályai csiszolgatják őket is. Erre az egyik legfrissebb példa a bikaviadalok esete (ezért jelenik meg csak fiktív árnyként a bika) mert Katalóniában bizony tudják mi történt? Nyitva hagyom ezt az elágazást is az érdeklődő szellemnek és elindítom útján azzal az őszinte reménnyel, hogy kellemesen fog utazni velem (mégis, nélkülem).