/rendezveny

 

 

 

 

 

 

 

Írócelebek civakodásától az olvasás szexepiljéig - de hol marad a lengyel Litera?
2014-11-25
17:00
kep

Előadó: Szathmáry-Kellermann Viktória, doktoranda, műfordító, a lengyelirodalom.lap.hu szerkesztője.

Az előadás célja elsősorban a lengyel sajátságok felderítése kiadói oldalaktól és hatékonyan működő Facebook-profiloktól a kulturális portálokig, kis kitérővel pedig a Magyarországon jól működő online katalógusok vagy éppen a „lengyel Litera" hiányát is érintjük majd.


 

 

Lengyelországban minden másképpen van: kedvenc versek helyett a tíz legnagyobb hatású könyvet listázzák a helyiek a közösségi médiában, díjnyertes szerzők sárdobálásától zeng a helyi Blikk, a „Nem olvasol? Nem bújok Veled ágyba"-kampány Facebook-oldala több mint 127 ezer rajongóval büszkélkedhet, Krakkó, mint az irodalom fővárosa pedig sikeresen integrál egyetlen tájékoztatási rendszerbe padot, buszmegállót és három Nobel-díjast. De pusztán a tény, hogy az irodalom és az irodalmi élet közbeszéd tárgya, elegendő-e ahhoz, hogy igazán jó portálok szülessenek? Az előadás célja elsősorban a lengyel sajátságok felderítése kiadói oldalaktól és hatékonyan működő Facebook-profiloktól a kulturális portálokig, kis kitérővel pedig a Magyarországon jól működő online katalógusok vagy éppen a „lengyel Litera" hiányát is érintjük majd.

Szathmáry-Kellermann Viktória 1984-ben született Zalaegerszegen. Angol, filozófia és lengyel szakos tanulmányait Piliscsabán végezte, ahol később az irodalomtudományi doktori képzésen szerzett abszolutóriumot; egy évig a Varsói Egyetem Kelet-Európa Tanulmányok képzésének ösztöndíjasa. Három évet töltött Lengyelországban különböző tanulmányi és kutatói ösztöndíjakkal, hazatérve pedig többek között a Lengyel Intézet keretében működő Platán Galériát igazgatta; jelenleg egy kelet-európai bevándorlókat segítő szervezet önkéntese a dél-angliai Plymouthban. 2007 óta számos helyen jelentek meg lengyel és angol nyelvből készült fordításai, tanulmányai, recenziói és interjúi. 2011-ben, a Visegrádi Alap ösztöndíjasaként kezdte szerkeszteni a lengyelirodalom.lap.hu oldalt, melyet később A Lengyel Anya nyomában címmel kutatási blogja, majd a Lengyel Írónők Tára Wikia-enciklopédia követett.