/rendezveny

 

 

 

 

 

 

 

Istók Bernadett festőművész Tavasz a télben
2011-02-08 - 2011-02-25
17:00
kep

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2010-ben az Év könyvtára szeretettel meghívja Önt és Barátait 2011. február 8-án, kedden 17 órára Istók Bernadett festőművész Tavasz a télben című tárlatának megnyitójára


Köszöntőt mond és a kiállítást megnyitja Mender Ibolya, az OIK főigazgatója.

Közreműködik Györffy Gergő hegedűművész.

A kiállítás 2011. február 25-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár kiállítóterem 1056 Budapest, Molnár utca 11.

További információ: nagy.magdolna@oik.hu

Istók Bernadett festőművész:

"Kedvesem! Mi indít a képek megfestésére? Megpróbálom érzékeltetni egy sétával. Kérlek, gyere velem!

Ó te süppedő zöld föld, milyen ajándékot tartogatsz számomra? Fűz ébredezik, ágain millió barka farka. Meztelen nyirkos talaj mellett találsz pár ultramarin nefelejcset. Számtalan váratlan krókusz! Illatos a hűvös szellő. A cinóber tulipántok kelyhei megtelnek nedvvel, majd az éles tavaszi fény tányérrá bontja. Itt-ott csillog egy-egy nárcisz csillag. A levegő páradús, mégis könnyebbnek érzem magam.
Reggelente minden virul. A színek teljesebbek. A rózsa rózsás, az iszalag pompás, a lángvirágok tengere égő ereje. Tolakodó ökörfarkkóró? Bársonyos kakukkszegfű? Gyűszűvirág bólogat. Frissen kaszált széna édes illata elkábít! Pillangók hada lepi el a nyári orgona kecses ágait. Mellette a vadon nőtt vérre hulló fecskefű sárga pilléi bólogatnak felém. Aztán már az estike illatozik. Loncra gyűlnek a szenderek, csak margaréta szirmai világítanak a sötétben. Árnyliliomok és páfrányok élik életüket. Az éjj leple alatt harmat gyűlik a pázsiton.
Jól látom? Kissé megfakultak a hortenzia gömbjei. A fény már szelídebb, lágyabb, kedvesebb mint a többi évszakban. A természet álmodozásba merül. Szeretem a nyárnak ezt a barátságos elmúlását. Körülvesznek termései és bogyói. A som színes levelei, melyek hamarosan lehullanak és felfedik a növény kárminvörös vagy krómsárga szárait. A cserszömörce lilás parókái füstszerűen úsznak a levegőben. Ez a puha és bolyhos díszfüvek ideje is. A fák színes tobzódása megható és könnyeznek az őszi rózsák.
A szél most keletről fúj. Az avar zúzmarás. Csendes álmot alszik a táj. Helleborus - karácsony virág, az ablakból figyelem az örökzöldek szigeteit. Jégvirágok az üvegen.
Itt az álmodozás és festés ideje?
Angelika- boglárka, török szegfű- szarkaláb, verbéna és mákvirág.
Ó édes tavasz vágylak már!"