/rendezveny

 

 

 

 

 

 

 

Miroszlav Docsinec – Ukrajna legsikeresebb szerzője
2017-11-21
18:00
kep

Az Ukrán Hagyományok Háza által szervezett est vendége  MIROSZLAV DOCSINEC (díjai többek között: Sevcsenko-díj, Ukrajna arany írója) prózaíró, publicista, filozófus lesz.

A könyvbemutatón a „Lad” (ukránul: „Лад») című könyvét ismerhetik meg az érdeklődők, amely 2017-ben elnyerte az „Ukrajna legjobb könyve” címet.

A beszélgetés nyelve ukrán, magyar tolmácsolással.


Miroszlav Docsinec (ukránul: Мирослав Іванович Дочинець, szül. 1959. szeptember 3., Huszt, Ukrajna) ukrán író és újságíró. 2003 óta az Ukrán írók szövetségének tagja. 1982-ben kezdett el újságíróként dolgozni kárpátaljai és republikánus folyóiratban. 1990-ben megalapította a "Novini Mukacseva" (ukránul: Новини Мукачева) című újságot és 1998-ban a "Karpatska vezsa" kiadót (ukránul: "Карпатська вежа ".
Irodalmi pályafutását az 1980-as években kezdte, eddigi munkássága több mint húsz művet foglal magában, köztük regényeket, novellákat, valamint filozófiai és pszichológiai műveket. Művei több szláv országban is bekerültek a legnépszerűbb könyvek közé.
Több irodalmi díjjal is kitüntették, többek között 2014-ben megkapta Ukrajna legrangosabb irodalmi díjját – a Sevcsenko díjat, 2016-ban pedig elnyerte az "Ukrajna arany írója" díjat is. Emellett két nemzetközi irodalmi díjjal is rendelkezik. Könyveit lefordították orosz, magyar, szlovák, román, lengyel, francia, angol, japán és olasz nyelvre.