/rendezveny

 

 

 

 

 

 

 

#NordicContent - Fejezetek a skandináv alkoholtörténelemből
2017-11-22
18:00
kep

MEGTELT!

Wulf Sámuel előadása, a Skandináv Ház tudományos tagozata által szervezett #NordicContent ismeretterjesztő előadássorozat programja.

A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat a nordiccontent@gmail.com e-mail-címen várjuk. 

 


​​Ahogy Európa - és az egész világ - kultúrtörténetének egyik alapeleme az alkohol, úgy Skandinávia kultúrájában is folyamatos szerepet játszott és játszik. Az előadás a skandináv országok alkoholhoz való viszonyából szeretne felvillantani pár fejezetet a mitológiai mézsörtől J. C. Carlsberg kultúrtámogató tevékenységén át egészen napjaink változatos alkoholfogyasztási szokásaiig - ennek ambivalens és problémás vetületét sem elhallgatva. Az előadás során Skandinávia kultúrtörténetének alkohollal kapcsolatos eseményeit, jelenségeit és műveit mutatjuk be a közönségnek. Mindezt kiegészítjük napjaink alkoholfogyasztási szokásaival, a Skandináviára jellemző alkoholizmus kérdésével és az országok alkoholhoz való viszonyával. Az Eddában megjelenő "költészet sör"-éve és a hozzá kapcsolódó történetekkel kezdjük az estét, majd a középkori és újkori alkoholfőzés és sörtörténet mikéntjébe nyerhetünk betekintést. Holberg Jeppe på Bjerget című drámáját is bemutatjuk, amelyet megjelenése óta rendszeresen színpadra állítanak, méghozzá az alkoholizmushoz kapcsolódó olvasatában. Ezt követően megismerhetjük a Carlsberg család kultúratámogató tevékenységét, elsősorban a Ny Carlsberg Glyptotek rövid történetét és a Carlsberg sörgyár kémiai laborjának jelentőségét a nemzetközi sörgyártásban. Ezek után
szó esik majd az aktuális fogyasztási szokásokról, az alkoholizmus kérdéséről és az alkoholforgalmazás rendszeréről - a Systembolaget-ekről. Végül olyan itthon nem ismert jelenségeket mutatunk be, mint a Jule- és Påskebryg, tehát a karácsonyi és húsvéti sörkülönlegességek. Előkerül a norvég Linie akvavit legendája, és egy-két számunkra bizarrnak tűnő ital, mint például az aalborgi akvavit közkedvelt jubileumi fajtája, melyet kaporral ízesítenek.