/rendezveny

 

 

 

 

 

 

 

Radnóti alakja a színpadon
2014-11-07
17:00
kep

Előadás az első magyar musical, a Radnóti Miklós alakját megidéző Egy szerelem három éjszakája című színjátékról és filmről.

Közreműködik: Sirató Ildikó színháztörténész, az OSZK munkatársa és Ungvári Tamás író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész.

Az est házigazdája: Vilcsek Béla irodalomtörténész

A rendezvény a Radnóti-legendák programsorozat keretein belül valósul meg a Civil Alap támogatásával.

Helyszín: Rendezvényterem


Kevesen tudják, hogy Radnóti Miklós és ifjú felesége, Gyarmati Fanni tragédiába forduló szép kapcsolatát megidéző Egy szerelem három éjszakája című színpadi mű a magyar színháztörténet első musicalje. A darabot Szinetár Miklós rendezésében és elsősorban az ő harcos kiállásának köszönhetően, Hubay Miklós szövegével, Ránki György zenéjével és Vas István verseivel a Petőfi Színház 1961. január 8-án mutatta be. Azóta is, ha egy színtársulat az operetten kívül zenés darabot kíván műsorára tűzni, legelőször és természetes módon ennek a drámának az új feldolgozásába kezd.

A frissen elkészült Hubay-bibliográfia tanúsága szerint a műnek az elmúlt fél évszázad során közel félszáz színházi, filmes, zenés tévészínházi bemutatása valósult meg. Nem véletlenül. A darab önértékén és személyes vonatkozásán túl, ez esetben is elsősorban a XX. századi magyar társadalomtörténet központi kérdését veti fel: személyes sors és holokauszt, művészet és történelem, élet és irodalom ellentmondásokkal terhelt viszonyát.