/archivum-2016

Blickpunkt - Fényképezzük le magunkat 2016-ban is

Kilencedik alkalommal vette kezdetét a Blickpunkt - Képek versenye!

Online fotópályázatunkon korhatár nélkül bárki nevezhet saját készítésű fotóval, képeslappal, vagy felújított archív fotóval.
A képek témájának minden esetben a magyarországi németséggel kell kapcsolatosnak lennie.
Kategóriánként 101 euró a díj, illetve értékes ajándékokat nyerhetnek a résztvevők!

A legjobb képek a 2017. évi Blickpunkt-falinaptárba is bekerülnek!
2016-ban is indul az Instagram-kategória: Blickpunkt - Selfie - Instagram!

További részletek >>


A legfontosabb határidők:

Nevezés és a képek feltöltése a rendszerbe: 2016. október 10-24. (dél) Pontozási időszak: 2016. október 24-31. (dél) Díjátadó és kiállítás: Műcsarnok (Budapest), 2016. november 12. (szombat), 14 óra

További részletek és nevezés >>

 

Magyar-Bolgár Barátság Napja október 19.

2016.szeptember 27-én a Magyar Országgyűlés 154 igen, 0 tartózkodás és 0 nem szavazattal október 19-ét a Magyar-Bolgár Barátság Napjává nyilvánította, hogy országainkban ezt a napot közösen ünnepelhessük meg, mélyítve és megerősítve ezzel a két nép közötti barátságot.A barátság a két nép között nem most kezdődött, a történelem kusza útjain számtalan esetben egymás mellé sodort minket a sors. Napjainkban a legfontosabb viszont az, hogy segítő kezet nyújtsunk egymásnak és gyökereink védelmében erős bástyát alkossunk.
 


Október 19-e az ortodox egyház szentjének, Bulgária védőszentjének Csodatévő Rilai Szent János (Szveti Ivan Rilszki) nevéhez köthető, hiszen Bulgáriában ekkor ünneplik a szentet.

A történelem során III. Béla magyar király 1183-ban hadjáratot indított Bizánc ellen és ezzel kedvező feltételeket teremtett a Második Bolgár Cárság 1187-es megalakulásának, a bizánci uralom felszámolásának. III. Béla vezetésével egy magyar sereg tört be a még mindig bizánci uralom alatt álló bolgár területekre, és többek között Rilai Szent János, vagy ahogy mi mondjuk Szveti Iván Rilszki ereklyéit is magukkal vitték Magyarországra. Az Esztergomban (1183-1186) elhelyezett relikviák sok csodát tettek. A legenda szerint az érsek megtiltotta Szent János tiszteletét, mivel nem tartotta szentek. Rendelkezése után nem sokkal megnémult, és csak a bűnbánatnak - a szent sírjára hullatott könnyei - oldották meg nyelvét. III. Béla értesült az esetről, az ereklyéket azonnal aranyba és ezüstbe foglaltatta és 1187-ben visszavitette Szredec városába, a mai Szófiába.

A szent ereklyéinek visszaszolgáltatása emlékeztessen minket arra, hogy hitünk összeköt minket, és ezt az erős köteléket nem feledhetjük. Lazar Ivanovot a Magyarországi Bolgárok Egyesületének első elnökének gondolatát idézve „ A jövőt nem csak kapával, hanem Istenbe vetett hittel és nyitott szemmel kell építeni.”

 

 


forrás: http://www.bolgarszoszolo.hu/

 

Nemzetiségekért díj 2016
Nemzetiségekért díj 2016

 

 

Nemzetiségekért díj 2016 kitüntetettjei:

 

 

Alexov Milica
Antal István
Balogh Tibor
Bauer Andrásné
Bogdán Imre
Fodor Lászlóné
Lászik Mihály
Magyarországi Német Néptánchagyományok Ápolása Alapítvány
Martyin Emília
Nagy Pál
Polonez Lengyel Nemzetiségi Dal- és Táncegyüttes
Rácz Erika
Zornica Hagyományőrző Egyesületet