„Élni, ez a fontos. Mert nincs szebb az életnél, ha szép. (...)" Vendégünk a Khamoro Budapest Band
2017-12-11
17:30

„Élni, ez a fontos. Mert nincs szebb az életnél, ha szép. (...)"

cigány képzőművészet, zene, tánc az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Vendégünk a Khamoro Budapest Band

A nemzetközi hírnév útján elindult együttes zenés klubfoglalkozás keretében mutatja be az autentikus cigány népzenét, az abban használt hangszereket, egyéb eszközöket. A dalok szövegeinek ismertetésével a cigány kultúra szóbeli hagyományait elevenítik fel. A közönség bemutatót kap a hagyományos cigánytáncok elemeiből és azok jelentéstartalmáról.


A Khamoro Budapest Band cigány folklór együttes autentikus cigány zenét játszik az ország egész területéről. Gyűjtések, feldolgozások mellett saját zenéket írnak, komponálnak, és jelentetnek meg. Dalaikat virtuóz hangszerelés jellemzi, melyeket szájbőgőzéssel, gazdag, színes és ízes pergetésekkel díszítenek.
Az együttes zenei stílusa egyedi, elsősorban Szabolcs –Szatmár –Bereg megyei, ezen belül is Ófehértó, Nagyecsed és környéke, ma is élő ének-zene kincses tárából táplálkozik.
A Khamoro küzd a cigányság értékeinek vállalhatóvá tételéért, elfogadtatásáért, bemutatásáért, hogy a cigány kultúra az egyetemes és a magyarországi kulturális fórumokon rangjának és értékének színvonalán lehessen jelen. Alapvető feladatának tekinti a cigány kultúra, zene, tánc, cigánynyelv és a haladó hagyományok fejlesztését, felkutatását és propagálását. Továbbá küzd a cigányság - egyetemes emberi jogokon alapuló – kisebbségi jogainak érvényesítéséért, a vállalható és akár egymás mellett és egyidejűleg szabadon választható cigány és magyar identitás korlátlan és sérthetetlen elismertetéséért.

Ajánló az együttesről: >>>