Gazdaság és kultúra - könyvbemutató
2014-12-04
18:00

Bolgár Kulturális Fórum és az Országos Idegennyelvű Könyvtár
szeretettel meghívja Önt a Gazdaság és kultúra c. tanulmánykötet bemutatójára
és a Bolgár Kulturális Fórum megalapításának 15. évfordulójára.

A kötetet bemutatja: Dr. Mészáros Andor, történész

Helyszín: RENDEZVÉNYTEREM


 

Program

1.  A Gazdaság és kultúra: a nemzetiségek gazdasági és kulturális tevékenysége Magyarországon a 19. és a 20. században (szerk. Menyhárt Krisztina, 2014) c. tanulmánykötet bemutatása.

Bemutatja: dr. Mészáros Andor egyetemi adjunktus, ELTE BTK Szláv Filológiai Tanszék

Rövid tartalom:

A Gazdaság és kultúra c. tanulmánykötet előzményeként a Bolgár Kulturális Fórum, a Bolgár Kulturális Intézet és az ELTE Szláv Filológiai Tanszéke 2012. október 12-én rendezte meg A nemzetiségek gazdasági és kulturális tevékenysége Magyarországon a 19. században és a 20. század első felében c. konferenciát. A kötetben az ott elhangzott előadások tanulmányai mellett felkért szerzők írásai is olvashatók.

A most bemutatásra kerülő tanulmánykötet összesen 18 eredeti, első közlésű tanulmányt tartalmaz 230 oldalon, magyar, bolgár és ukrán nyelven. A bevezetőt Dr. Doncsev Toso írta, a borítót pedig Kneisz Eszter képzőművész tervezte.

A tanulmányokat témájuk szerint három csoportra lehet osztani:

  • Az első témakör a magyarországi bolgár közösség életének és szervezeteinek bemutatása, a bolgárok és más hazai nemzetiségek kölcsönhatása, ide tartozik Veneta Janko­va, Penka Pejkovszka, Menyhárt Krisztina, Juricskayné Szabeva Aszja, Katus Elvira, Petkova Papadopulosz Adri­ana, Zsilák Mária és Bólya Anna Mária tanulmánya.
     
  • A második témakörbe két olyan tanulmányt sorol­ha­tunk, amelyekben a bolgár–magyar történelmi és gazdasági kapcsolatokról olvashatunk (H. Tóth Imre és Hargitainé Szimeonova Rajna munkái).
     
  • A harmadik témakör az egyes magyarországi nemzetiségek (ro­má­nok, görögök, ruszinok, ukránok, szlo­­vá­kok, németek) és a magyarság történetének egy-egy szeletét világítja meg (Berényi Mária, Papp Izabella, Révész Éva, Cselényi István Gábor, Puskás Bernadett, Demeter Gábor, Demmel József, Korb Angéla tanulmányai).

2. A Bolgár Kulturális Fórum 15. születésnapjának megünneplése, az egyesület tevékenységének rövid bemutatása, kötetlen beszélgetés.


A kötet megjelenését támogatták:
Emberi Erőforrások Minisztériuma,
Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Bolgár Önkormányzata,
Kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat