Nemzetiségeink múltja és jelene - vándorkiállítás

 A kiállítás megtekinthető 2011. december 23-ig.

 

 

 


A kiállítás célja, hogy rálátást nyújtson a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek: bolgárok, görögök, horvátok, lengyelek, németek, örmények, romák, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok múltjának és jelenének kulturális értékeire. Az életképek, portrék, tájképrészletek közelebb hozzák a 13 nemzetiségi közösség szokásait, ünnepi és hétköznapi élethelyzeteit, tárgyi kultúráját. A nézők elé tárják azt a sokszínűségben rejlő szépséget és lendületet, amely a magyar kultúrát is gazdagítja.

A kiállítás anyagát a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus által harmadik alkalommal - dokumentumfotó, művészfotó valamint riportfotó kategóriában - meghirdetett nemzetiségi fotópályázat pályaművei alkotják.
A fotópályázaton életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehetett. A felhívásra 62 szerző 728 alkotása érkezett, amelyből a szakmai zsűri 51 szerző 153 alkotását javasolta kiállításra.
A szervezők fontosnak tartják, hogy a kiállítás minél több helyre eljusson, és a vizuális élmény által minél több emberben érdeklődést ébresszen a nemzetiségi közösségek iránt.