Népmese napja - Horvát népmesék
2015-09-30
17:00

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a KÖNYV(tár)TÁMASZ Egyesület 2013-ban indult rendezvénysorozatának következő eseményére, a Népmese napja alkalmából rendezett horvát népmesei estjére.


Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvényterem (1056 Budapest, Molnár u. 11.)
 


A KÖNYV(tár)TÁMASZ Egyesület 2013-ban az EMET támogatásával elindított egy programsorozatot, amelynek célja a magyarországi kisebbségek élő hagyományának - kiemelten a szövegfolklórnak - szélesebb körben való bemutatása. Az itt élő népek meséinek összehasonlításával, a hasonlóságokon, közös motívumokon keresztül a közös kulturális gyökerek hangsúlyozása. Nem titkolt célunk az Országos Idegennyelvű Könyvtár anyanyelvi nemzetiségi gyűjteményének szélesebb körben történő népszerűsítése. Ezzel párhuzamosan lehetőséget kívánunk teremteni a kisebbségi közösségeknek, a könyvtár olvasóinak, a környék lakosainak, középiskolásainak és minden érdeklődőnek a magas színvonalú ismeretszerzéshez, a szabadidő hasznos és szórakoztató eltöltéséhez.
2013-ban a szlovák és a cigány, 2014-ben a német nemzetiség mesekincsét mutattuk be egy-egy mesemondással egybekötött előadás keretében. Az idei programban a magyarországi horvátok népmeséit szeretnénk megismertetni a közönséggel.


Előadó: Frankovics György etnográfus mesegyűjtő.
A téma elsimert és avatott ismerője. Két legfrissebb kötete a témában a Katona a majmok országában című kötet, amelyben 112 népmesét és mondát tett közre gyűjtéséből a saját fordításában. Ezeket a történeteket Dráva menti horvát falvakban a gazdag repertoárral rendelkező horvát és cigány mesemondók még a 20. század hetvenes éveiben is rendszeresen előadták. Gyűjtésében magyarországi horvát népmesék is szerepelnek, amelyeket A gyermek és a sárkány címmel jelentetett meg 2014-ben.


Mesemondó: Kovács Marianna, aki magyar-horvát származása miatt mindkét kultúrában járatos. Marianna környezete népmeséit kutatja valamint meséli felnőtteknek, gyerekeknek magyar és horvát nyelven is.


Programunk kétnyelvű lesz: az előadás magyarul, a mesék horvát és magyar nyelven hangzanak el. A rendezvénnyel csatlakozni kívánunk a Népmese napja országos programjaihoz.