"Szétlátásaim a világba" - Balázs János (1905-1977) életmű-kiállításának megnyitója
2013-01-16
16:00

Köszöntőt mond Szirácsik Éva, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója
és
Mender Tiborné, az OIK főigazgatója.

A kiállítást megnyitja és tárlatvezetést tart
K. Peák Ildikó művészettörténész.

MEGHÍVÓ >>


Balázs János életmű kiállítása 2013. január 16 - március 14.

Balázs János cigány festőművész és költő egyedülálló jelensége a magyar és a nemzetközi festészetnek, aki különleges, utánozhatatlan festői nyelvet dolgozott ki. A történelem, a magyar és a cigány nép sorsa, mítoszai jelennek meg verseiben és öntenek formát a képi megformálásban. Aktív alkotó korszaka csupán 8 esztendő. Költészete és festészete egyaránt fontos a magyar és a cigány kultúra számára. Úgy festett, mint egy gyermeknek megmaradt felnőtt - így tudta látni és láttatni a világot, fantasztikus színekkel, állatokkal, tájakkal és emberekkel.
4 év után alkotásaiból újabb kiállítást rendezni Budapesten méltán tarthat igényt a széleskörű érdeklődésre. A Nógrád Megyei Történeti Múzeum anyagából és segítségével összeállított időszaki kiállítás segítheti a cigányság társadalmi elfogadottságának kiteljesedését.

Balázs János 1905. november 27-én született Alsókubinban s 1977. március 18-án hunyt el Salgótarjánban. Felvidéki muzsikus cigánycsaládjával öt éves korától élt Salgótarjánban. Autodidaktaként alakította ki sajátos, semmihez sem hasonlítható képi és gondolati világát. Bár már gyermekkorában megérintette őt a festés, a rajzolás varázsa, képzőművészettel és írással kizárólagosan idős korától kezdett el foglalkozni. Művészetének egyéni mitológiából táplálkozó formanyelvét semmiképpen sem tekinthetjük naívnak, inkább a bennünket körülvevő világ rendkívül sajátos megközelítésének. Festészetének jelentőségével egyenértékű lírája és önvallomásos prózája.
Megkíséreljük az alkotó gazdag, sokrétű munkásságának minél szélesebb körét megmutatni a látogatók számára. A képzőművészeti anyagban helyet kaptak a művészt körülvevő tárgyakat ábrázoló vízfestményeken túl az otthon, a Pécskő utcai cigánytelep megörökítései mellett Balázs János szürreális, látomásos festményei, gazdag szimbólumvilága.
Hasonlóképpen, a kéziratanyagból is aszerint válogattunk, hogy minél szélesebb képet nyújthassunk az érdeklődő számára a művész írásaiból, törekedve, hogy a kézírással készült (tehát nem az egyébként saját kézzel gépelt) lapokat mutassuk be az érdeklődőknek.

Helyszín: az Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvényterme és Átriuma
A kiállítás megtekinthető a január 16-ától március 14-éig a könyvtár nyitvatartási idejében.