/rendezveny

"A középszert még érinteni sem óhajtanám...".
2009-10-16
17:00

Fryderyk Chopin története - dokumentum-vándorkiállítás

Megnyitó: 2009. október 16. (péntek), 17.00 A tárlatot megnyitja Őexc. Joanna Stempińska, a Lengyel Köztársaság nagykövete és Dr. Schneider Márta, kulturális szakállamtitkár. Tárlatvezetést tart Andrzej Sułek, a Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet igazgatója.


A megnyitó után 18 órakor

Hommage á Chopin - Marek Długosz klasszikusgitár koncertje
Az európai hírű wrocławi gitárművész műsorában a nagy szerző műveinek gitárátiratait és más munkássága által inspirált darabokat valamint egyenesen neki dedikált műveket ad elő. A programban elhangzó művek némelyike hangsúlyosabban kötődik Chopin muzsikájához, mások lazábban, megint mások pedig csak leheletfinoman, jelzésszerűen kapcsolódnak hozzá, ezeknek a kulcsa a hangulatokban és az érzésekben keresendő.
A koncertet a budapesti Lengyel Intézet szervezte.

A varsói Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet, a budapesti Lengyel Intézet , az Országos Idegennyelvű Könyvtár, valamint három megyei könyvtár és a budapesti Lengyel Ház által megrendezésre kerülő vándorkiállítás dokumentumokat, képeket, fakszimile kiadványokat vonultat fel a halhatatlan zeneszerző és zongoravirtuóz életéből.
A kiállítás 14 tematikus "szigetre" épül. A "szigetek" tetszőleges sorrendben tekinthetők meg. A tárlat látogatása során a nézőnek lehetősége nyílik arra, hogy konvencionális ismereteket meghaladóan tekintsen Fryderyk Chopin személyére, megismerje alkotómunkájának sajátosságait, zongoraművészetének eredetiségét, személyiségének titkait. A kiállítást multimédiás tartalmak egészítik ki, zenei illusztrációval kísérve, valamint a zeneszerző kéziratos kottáinak 14 kötetes fakszimile kiadását is láthatják az érdeklődők.
A vándorkiállítás anyagát 2009 novembere és 2010 márciusa között Debrecenben, Szegeden, Győrben és a budapesti Lengyel Házban láthatja a közönség.
A kiállítást a Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet - Fryderyk Chopin Múzeum munkatársai készítették.

A tárlat 2009. november 4-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében. A belépés ingyenes.

A vándorkiállítás további állomásai :

  • Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár, Debrecen, 2009.11.10.
  • Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged, 2009.12.11.
  • Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, Győr, 2010.02.05
    A magnyitót követően Radosław Sobczak Chopin-hangversenyére kerül sor a Richter Teremben
  • A vándorkiállítás utolsó állomása a budapesti Lengyel Ház lesz 2010.03.07-től.