/rendezveny

BENJAMIN BRITTEN: Szentivánéji álom
2017-01-19
17:00

'Shakespeare az opera világában' című sorozatunk negyedik előadása
BENJAMIN BRITTEN: Szentivánéji álom

Az előadást tartja: dr. Eisler Péter

Helyszín: Rendezvényterem


 


„Nincs vita afölött, hogy a drámairodalom legnagyobb lángelméje William Shakespeare volt. És afölött sem, hogy a shakespeare-i drámákban megvan mindaz a szenvedélyesség, érzelemgazdagság, pátosz és változatosság, ami elengedhetetlen feltétele a jó operaszövegkönyvnek" – írta Benjamin Britten.
Az opera szövegkönyvét a zeneszerző és Peter Pears írták Shakespeare azonos című színjátéka alapján. A Szentivánéji álom c. művet 1960. június 11-én mutatták be Aldeburgh-ben. „A Szentivánéji álom - nagyszerű zene. Sokszínű, változatos és csak éppen annyira "modern" hangzású, amennyi még bőven alatta marad egy átlagosan konzervatív ízlésű operarajongó tűréshatárának. Egyszóval: szép. Hatásos. Drámai. Lírai. Finoman hangszerelt, vérbeli varázs-muzsika. Mert ne feledjük, a történet most igen messze esik a realizmus ólomsúlyú talajától" – jelent meg egy DVD kritikájában a Café Momus-ban. És valóban: mesés történet, mesebeli környezet, mesés zene varázslattal, csodákkal, fantasztikus zenével.
A Szentivánéji álomban két világ találkozik: az emberi és a tündéri, a valóság és a fantázia keverednek egymással egyrészt a történetben, másrészt Britten hihetetlenül színes, folyamatosan alakot változtató zenei szólamaiban is. (zeneakademia.hu; www.momus.hu; www.anikvarium.hu – részlet Várnai Péter könyvéből)

A belépés díjtalan! Zeneműtárunk és rendezvényeink támogatására adományokat köszönettel elfogadunk!

Helyszín:
Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár - Rendezvényterem
1056 Budapest, Molnár utca 11.
Tel.: (06-1)318-36-88

További információ:
www.oik.hu

zenemutar@oik.hu