/rendezveny

Giuseppe Verdi: FALSTAFF
2016-12-01
17:00

'Shakespeare az opera világában' című sorozatunk harmadik előadása
Giuseppe Verdi: Falstaff

Az előadást tartja: dr. Eisler Péter

Helyszín: Rendezvényterem


"Egyetlen módja van, hogy az Otellónál is dicsőbben köszönjön el: ha egy Falstaffal búcsúzik el!" - mondta Verdinek szövegírója és jóbarátja, Arrigo Boito.
Boito a Falstaff  librettóját William Shakespeare Windsori víg nők és IV. Henrik című drámái alapján írta meg. Az idős Verdi meglátta a Falstaff librettójában a testhezálló vígoperát, amelyre negyven éve várt – még mindig emlékezve arra, hogy az akkor már jó húsz éve halott Rossini a század közepe tájt egyszer azt találta mondani, hogy Verdi nem tud vígoperát írni.

Verdit ekkor már nem érdekelte az elismerés, csupán a maga örömére kezdte el komponálni 1889 nyarán ezt a művét. Sikerült az olasz opera sablonjaitól úgy elszakadnia, hogy a vígopera műfajától is független, forradalmian új stílusú darabot írt, erős alapot adva az akkoriban induló Puccini zenei világához. (operakalauz.wrm.hu; www.opera .hu)

A híres pocakos lovag, féltékenység, szerelem, egy kis ármány, szellemek és boszorkányok, és a híres végszavak: „A földön minden móka és játék…” – vígopera történet a javából.

A belépés díjtalan! Zeneműtárunk és rendezvényeink támogatására adományokat köszönettel elfogadunk!

Helyszín:
Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár - Rendezvényterem
1056 Budapest, Molnár utca 11.

Tel.: (06-1)318-36-88
További információ:
www.oik.hu

zenemutar@oik.hu