/zenemutarunkrol

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Zeneműtára

Zeneműtárunk jelenlegi helyén 1996. szeptemberében nyílt meg, előtte a Városligeti fasorban (Fasori Zeneműtár, Gorkij Zeneműtár néven) állt olvasóink rendelkezésére.

Gyűjtőkör

Az állomány gerincét kezdetben szovjet zeneszerzők és klasszikus nyugati szerzők szovjet kiadású művei alkották nyomtatott zeneművek (kották) és hanglemezek formájában. Idővel a gyűjtemény folyamatosan bővült nyugati, ill. kelet-európai kiadású zeneművekkel.
Az állomány alakítása szempontjából jelenleg meghatározó
· az egyetemes zenetörténet írott és hangzó dokumentumainak,
· a magyar népzene, a Magyarországon élő kisebbségek és más európai, valamint Európán kívüli népek tradicionális zenéjének,
· a dzsessznek és a világzenének,
· a világhírű magyar, illetve külföldi karmesterek, előadóművészek és együttesek, fiatal művészek felvételeinek arányos gyűjtése.


Gyűjtemény

· kb. 33 ezer kotta,
· Operaszövegkönyvek,
· 11 ezer hanglemez,
· kb. 10000 CD,
· 34 videókazetta,
· 1200 DVD,
· 22 magyar és külföldi zenei szakfolyóirat
· Összkiadások, hagyatékok CD-n és nyomtatott zenemű formájában,
· Lexikonok, műjegyzékek, zeneszerzői monográfiák és egyéb zenei kézikönyvek.
Kézikönyvtárunkat az olvasói térben helyeztük el, amely egyaránt segíti a használók tájékozódását, a kutatást és tanulást, illetve a zenei könyvtárosok szakszerű munkáját is.

Kölcsönzés, katalógus

Zeneműtárunk egyik fő vonzereje teljes állományunk szabadpolcon való elérése. Kölcsönözhető dokumentumaink jelenleg a beiratkozási díj fejében hazavihetők. A könyvtár állományába tartozó zenei témájú szakkönyvek a könyvtár raktárából kérhetők fel helyben használatra, kölcsönzésre.
Intézményünkben a kották fénymásolása nem megengedett a szerzői jog erre vonatkozó paragrafusára hivatkozva (1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról).
Cédulakatalógusunk bővítését 1995-ben lezártuk. Azóta folyamatosan építjük online katalógusunkat, melyben a hanglemezek kivételével minden dokumentum részleges vagy teljes leírása elérhető.
Az elmélyült munkához csenddel, vagy éppen halk zenével igyekszünk megfelelő légkört teremteni az idelátogatók számára.
Reményeink szerint kiállításaink, koncertjeink, rendhagyó zenei óráink és szolgáltatásaink egyre több zeneszerető embert vonzanak zeneműtárunkba és könyvtárunkba.